Skjul tekst

2009

Aller første sommeren

13-15 - En Midtsommernattsdrøm
En hel delegasjon fra Ålesund
En improvisert utgave av Midtsommernattsdrøm
Mye utprøving av opplegg - hva skal teatercamp være de første tre dagene hadde vi teaterøvelser uavhengig av forestillingen vi skulle lage, til stor frustrasjon for deltakerne

Forestillingen foregikk på tunet, mellom stabburet og tuntreet. Og i inngangen til huset vårt.
I spillet i Spillet om Pyramus og Thisbe løp Thisbe fra Løven mange ganger, rundt og rundt huset. Alven som spilte Thisbe var forøvrig veldig lattermild og tissatrengt. Pyramus tok livet av seg i et barneplaskebasseng. Kai ble ganske våt. Puck satt oppi et tre hele tida.
Drengestua var akkurat ferdig.

Tirils mamma - Tove, var også lærer på kursene

10-12 - En Midtsommernattsdrøm
Ren jentecamp. De spilte øvet inn spillet i Spillet. Tale måtte spille en del med sauene, det var nervepirrende.
Deltakerne kunne mange morsomme klappeleker som ble klappet under alle måltider.
Vi spiste i peisestua vår.

2010


13-15 - Stormen av William Shakespeare på Langnes Batteri
Vi hadde prøver helel dagen på Langnes Batteri, mange fine skogsturer
De skibbrudne lot som de kom opp fra Glomma og helte bøtter med vann over seg
Publikum fikk seg også en flott tur inn for å se

Tove Ilsaas, Tiril mamma, var med som lærer.

10-12 - Jenta og Stjerna(basert på Barbro Lindgrens Guten og Stjerna)
Campingvogna til familien Venn var super scenografi for en sirkustrupp
Vi spilte på jordet, og når den lille hesten og Pepita la ut på vandring, vandret publikum med, forbi slakteriet foran fjøsporten, sargassohavet og skogen foran stabburet

16-18 - Stormen av William Shakespeare
For første gang ville vi ha camp for de eldste tenåringene, men de var ikke så lette å oppdrive så vi hadde camp med tre deltakere. Og hadde det superfint! Vi jobba ordentlig grundig med små mennesker, leketøy, status og så jobbet vi med de komiske karakterene fra Stormen.

13-15 Stormen av William Shakespeare
Vi spilte i skogen på motsatt side av gården.
en camp med en gutt og resten jenter, bød på noen konflikter…
Prospera sto og laget storm utover jordene. Vi bytta kjønn på alle rollene.

Ane Egeland var med som assistent

10-12 Guten og Stjerna av Barbro Lindgren
Fem deltakere
Nrk på besøk som laget en to episoders serie om teatercamp og Sander som var eneste gutt blant jentene.

På høsten og frem mot jul hadde vi teatergruppe for barn og ungdom fra Spydeberg fra 5 til 14 år i kveld i uka. Vi jobbet mot en visning i desember av Grantreet av H.C. Andersen. Vi spilte ute og i låven. Det var kaldt og glatt, men også stemningsfullt og moro.

2011


Vi fikk lille Alf 2. mars og hadde derfor 3 camper
med assistenter Marianne Hetland, Martin Sternberg og Ida Thorkilsen Valvik

Sommer
10-12 Don Fridtjof - Anna Bache Wiigs katteparafrase over Terje Vigen
Martin og Andreas lagde musikal låter om Don Fridtjof og Martin introduserte en ungarsk sang vi sang mens vi danset i ring, som ble litt av en sommerhit!
Noen skuespillere fikk solstikk av å sitte på taket vårt i solsteiken en hel prøvedag. Etter denne sommeren ønsket Andreas seg at vi la spillestedet utenom vårt hus…

13-15 Historier om såpebobler
Deltakernes egne historier og scener om utestengelse av Sandem, ‘Dag’ av Liv Heløe og Få meg på for faen, av Olaug Nilssen

Vi jobbet med historiefortelling og laget mange små scener rundt publikum som satt på stoler midt i hagen og så opp mot den lille skogen mellom trampolina og dukkestuen.

Vi dro og bada på Lysern og det ble laget dans til Mambo nr 5!

Filmcamp 15-18 Spill for kamera!
Grunnleggende ferdigheter for spill for kamera.
Ida og filmet og redigerte film. Vi jobba med forskjellige scener fra nordisk filmer: Fucking Åmål, Mannen som elsket Yngve, Sønner,
Janic Heen kom og ga et crashkurs i hvordan et filmsett funker og hva som er lurt å tenke på når man skal filme. Vi laget et filmsett i miniatyr - kamera, lyd, regi, script og skuespillerne!
Mye moro i Drengestua med dansing til langt på natt.
Til slutt blei det filmvisning i låven.

Høstcamp Peer Gynt av Henrik Ibsen
Vi spilte ute, Åsa ble satt på dukkestutaket, Peer ble mobbet av en hel jentegjeng og lokket inn i Dovregubbens Hall i låven av den grønnkledte som danset hiphop under tuntreet til ‘Snakke litt med meg!’. I låven var det mange merkelige troll, blant annet et tysk troll med pukkelrygg som truet Peers virkelighetsoppfatning med replikken som har blitt en klassiker ‘Sage sage!’

2012


10-12- De Krakilske kamerater
basert på bøkene til Ingvar Ambjørnsen om Samson og Roberto som driver Fjordgløtt pensjonat
Våningshuset skulle ikke brukes som pensjonat - men det måtte brukes litt! Hvordan skulle pønkebandet ellers få kasta ut tver fra hotellrommene sine;)
Utrolig mange morsomme karakterer - syngende torsk i badekar, pønkeband som ankom i gammal bil og slædda over tunet.
Låven var bandlokalet og Andreas pønklåter - “Knus trafikken - sniik på trikken” og “Rocka mus på pærebrus” ble sommerens hiter!

13-15 - De Krakilske kamerater
Andre runde hadde mye dårligere vær - forestillingen ble spilt i øsende regn, publikum hørte ingenting og skuespillerne dro hjem og lå til sengs med feber i dagesvis. Men torskebassen groovet på ålesundsdialekt og tven ble kasta ut fra låvebrua.

filmcamp - 15-18
Ida var også denne gangen med som fotograf og stuntklipper, Eirik Svensson kom og jobba med scener fra gode filmer: Boy’s don’t cry,

DUS - DEN UNGE SCENEN Hangaren av Toril Solvang
Seks av teatercamps mest engasjerte deltakere gjennom flere år ble spurt om å være med på et litt lengre prosjekt med å komme til Åsheim fra august til februar og sette opp ungdomsforestillingen Hangaren - som er et postapokalyptisk stykke om det skjøre vennskap og kjærlighetsforhold, om sant og usant i en Hangar etter at verden har gått til helvete.


Jul med to små Prøysenviser
Barn og ungdommer fra Spydeberg kom til teatercamp to helger og laget en liten forestilling som vi viste på Julegateåpningen i Spydeberg og Lucia på Bygdetun


2013


Tiril spilte teater selv store deler av sommeren, så to camper ble holdt

DUS -
Hangaren hadde premiere i Skiptvet, det var intense, rare dager, vi laget mat på gulvet, vannet hadde fryst i Drengestua og dusjene i Skiptvet kom godt med. Forestillingen ble spilt på den regionale festivalen i Fredrikstad. Vi fikk prøve en helg i Fredrikstad og Scenekunst Østfold tok veldig godt vare på oss. I mai ble vi valgt ut til å spille på den nasjonale DUSfestivalen på Det Norske Teatret. Da måtte vi bytte ut en av skuespillerne og hadde prøver på teatercamp igjen i mai.

12-16 Lilla av Jon Fosse
Alle deltakerne hadde med sine egne historier om lengsel og sammen med små klipp fra Jon Fosses vellykka DUStekst ble det en personlig og nydelig forestilling med bruk av lydbilder, klipp fra Hamlet, deltakernes egne yndlingslåter spilt på gitar og ukulele og den udødelige linjen “When in danger or in doubt, run in circles, scream and shout!”

10-12 Garmanns Sommer basert på en bok av Stian Hole
Nytt spillested, bak vognskjulet, nydelig vær, men mye brennesle. Vi hadde spesielt fokus på musikk, så faren til Garmann spilte Eufonium og en av de gamle tantene viste seg å være cellovirtous. Blomster og dyr og insekter kom til live - En rose på catwalken, en veps spilte jazz, en marihøne klokkespill og en Solsikke sang “Here comes the sun”. Det ble knust glass og en av tvillingnaboene til Garmann fikk kutt i foten. En av de mest iherdige vannkrigene ble avholdt og sauene fikk besøk.
15-18 Dona nobis pacem
Vi improviserte på bakgrunn av deltakernes egne historier om lengsel og tekster av Gro Dahle og musikk om lengsel. Høstmannen ble redningen for mange i nød. Festimprovisasjoner på låven, Edit Piaf i trærne og rulling i gresset. Flere oppdaget Joni Mitchell med Big Yellow Taxi.

2014


Spillet om Grunnloven skulle opp på Spydeberg Prestegård i regi av Tiril, med hele Åsheimfamilien på scenen og med musikk av Andreas, så det ble kun to camper denne sommeren også - men en ny DUSgruppe kom til gards på høsten
12-16 Ismene av Liv Heløe
Vi skulle jobbe med MOT og alle hadde med sine egne historier, men de ble brukt mest som underlagsmateriale, for vi dykket inn i den greske tragedien om modige Antigone, sett fra den feige søsterens side.
Ismene ble spilt av seks jenter i vakre kjoler. Vi jobbet masse med lydbilder og brukte ulike nivåer i låven, for værmeldingen truet med masse regn og det slo til.

Filmcamp
Denne gangen var det den nye produksjonslederen for Spillet om Grunnloven Marthe Sofie Løkeland Eide, som skulle få sin ilddåp også på teatercamp, som fotograf og stuntklipper på filmcamp.
Nina Knag kom som regissør og caster og ga deltakerne et crashkurs i castingprosessen og spilte inn scener fra Boy’s don’t cry, Fucking Åmål og Kyss meg for faen i helvete. Tiril fikk også vært med litt som crazy regissør som skremte livskiten ut av deltakerne og gjorde dem litt usikre på hva som var virkelighet og hva som var fiksjon. I verdens varmeste vær tok vi en badetur til Lysern med alle sammen og utforsket karakterenes forhold til hverandre i vann…

DUS - Den unge Scenen - Bønn for Anna av Torunn Lian
Seks ungdommer fra Indre Østfold og Oslo ble veldig godt kjent og improviserte masse rundt søsken, død, minner, limbo. Før jul ble gruppa råka av sjukdom så vi fikk inn en innbytter fra Fredrikstad.

2015


DUS
Vi kom oss til premiere i februar med et skrik, godt hjulpet blant annet av Liv Heløe. Det ble en forestilling med masse natur, musikk og en veldig tilstedværende mage; for Tiril var gravid igjen! Vi hadde premiere i Spydeberg, på Fjellheim, spilte skoleforestillinger for Spydeberg Ungdomskole og Steinerskolen i Indre Østfold og dro til den regionale festivalen i Fredrikstad.
Stikkord var fjær, kyssing, konfekt og tekst som faktisk var på vers!


29. Mai ble August født!

12-16 Det første treet- vandreteater laget på gården
Deltakerne hadde med seg historier om makt og vi laget flere små scener inspirert av disse og fine spillesteder på gården. Vi fulgte to flyktningebarn som måtte krysse grenser, forlate sin mor og dra inn i det ukjente for å finne et bedre liv. På veien møtte de på folk som på ulike vis ble holdt nede, av sin egne forestillinger, av nedarvede sannheter eller av cupcakes og chablis. De ble med barna på den farefulle veien til treet der de fikk mot til å følge drømmene sine. Vi vandrer med freidig mot ble årets slager.

15-18 Filmcamp - Essayfilm
Det ble laget tre snåle, fine filmer. I grupper lagde de først lydspor, gjennom intervjuer, knusing av glass, de lagde låter, skrev dikt. Lydsporene ble utgangspunktet for bildene. Alle gruppene hjalp hverandre i innspilling, var hverandres lydfolk/script/ prod.ass og heiagjeng. Så klippa hver gruppesin egen film.
Det regna mye, og noen syns det var greit å dusje i regnet. NrkØstfold var på besøk.

10-12 - Sannhetens Tre
En redigert versjon av vandreteaterforestillingen vi laget litt tidligere på sommeren. Mange gode innspill fra deltakerne ga nye karakterer, ny tittel og enda mer leken forestilling. Heftig vannkrig, klovning og spell. Mye sukker i teen, som alltid på 10-12camp. Nydelig augustvær på visningsdagen med en deilig grillfest i hagen.

2016


12 -16 - What a day for a daydream
Deltakerne hadde med sine egne drømmer og vi laget scener av dem og spilte ute i skogen. Det var mystiske, morsomme, sjangeroverskridende historier -, en følsom Voldemort med en kattetjener, helt uforberedte publikummere som måtte stå på scenen, en jente på 13 som var 80 år, en russisk heks med et magisk øye som drev tehus, et ridene kompani av riddere som red på brød, en gambler som var fanget i feil tid, Hello Kitty som hevnet seg på en barnehagekid og Urzula som som hadde fanget alle i sitt drømmespinn. Og overalt tilstedeværende hattifnatter som laget drømmer.

12-16 - Vi er det stoff som drømmer veves av
En gjeng med andre drømmer laget en helt annen forestilling om drømmer i den samme skogen og scenografien. HAttifnattene jobbet mye med klovneimpro sammen med Marianne. Da publikum gikk ut i skogen på visningen, ble de møtt av Hattifnatter som på mystisk vis kunne gå i ett med skogen, så vi så fugler og kaniner, trær, snegler og sauer. Disse hattifnattene lager det uskyldige drømmeuniverset. Men det ble invadert av en løpsk hestekvinne og Hattifnattene mistet kontrollen. Små piker fikk haler, ble til ulver og dukker. Påkjørsler og forfølgelsesscener og fedre som trodde de kunne fly avløste hverandre i et langt mareritt i skogen. Men heldigvis var det bare drømmer som ble kalt tilbake når morgenen kom.

15-19 Macbeth av William Shakespeare
Vi skulle jobbe med blodige, forbannede Scottish play. Deltakerne var en skuespillertrupp som skulle ha de første prøvene på Macbeth ute i på et beite i skogen med masse bæsj. De skulle campe der og holde teaterprøver. Men den forbannelsen som hviler over stykket tok etterhvert rotta på hele gruppa og han som spilte Macbeth hadde tilslutt mistet alle venner i sin higen etter berømmelse og makt. Lady Macbeth forførte ham til å klippe regissøren og han som spilte kongens skjegg. Derfra gikk det bare gale veien. Shakespeare gikk virkelig deltakerne i blodet. Det var en tung byrde å spille Macbeth. Men heldigvis sto de sammen og sang ‘Stand by me’ flerstemt.

10-12 En midtsommernattsdrøm av William Shakespeare
Tiril ville jobbe med En Midtsommernattsdrøm igjen. I skogen. Vi bearbeidet Midtsommernattsdrømmen og hertugen som vanligvis innleder stykket var nå ei lita jente som drømte om foreldrenes krangel som hun hørte rett før hun sovnet. Hun ble en dronning som kunne bestemme det meste. Pga hennes maktbruk rømte de unge elskende ut i skogen og havnet i en konflikt mellom alvedronningen og alvekongen og rampestreker fra rampete alver.

DUS - DEN UNGE SCENEN - Norsk i Dag - Blanke Ark
Fra høstferien har en gruppe på 10, så 9 og til slutt 8 deltakere laget en forestilling med alt det norskeste de kan tenke seg. Alt er improvisert fram fra tanker om hvordan det er å være norsk i dag. Deltakerne har tatt mål av seg for å bli de mest omtenksomme i hele verden - så de utvandrer til Rhodos for å slippe til folk som trenger det mer. Men det er lite værskifte, brunost, skau og velferdsgoder der, så de bestemmer seg for å reise hjem. Men hjemme har Norge noen overraskelser på lager. Premiere 19. mars i Spydeberg.

Teatercamp bruker cookies (informasjonskapsler) for å gi deg den beste personlige opplevelsen på nettsiden vår, samt til statistiske formål. Ved å fortsette godkjenner du å motta cookies fra hjemmesiden til teatercamp.

Lukk og aksepter